Energie besparen

Een huishouden verbruikt gemiddeld genomen zo’n 2.730 kWh per jaar. Hiervan komt een aanzienlijk deel van koelkasten (350 kWh), diepvriezers (375 kWh) en wasmachines (225 kWh).

Oude apparaten verbruiken veel stroom en zorgen hierdoor voor onnodig hoge kosten. Met deze actie helpt de gemeente Den Haag om energiezuinige apparaten te kopen en daardoor energie en geld te besparen. Hoe ouder uw apparaat is, hoe meer stroom u bespaart met een nieuwe. Ook als uw oude apparaat nog niet stuk is!

Een rekenvoorbeeld:
Door uw oude koelkast te vervangen door een nieuwe kunt u veel energie, en ook geld besparen. Dit ziet u bijvoorbeeld in onderstaande tabel van Milieu Centraal:

LeeftijdJaarlijks verbruikJaarlijks verbruik nieuwe koel/vries-combinatieJaarlijkse besparing stroomkosten
10 jaar340 kWh160 kWh€ 40,-
15 jaar380 kWh160 kWh€ 50,-
20 jaar450 kWh160 kWh€ 60,-
25 jaar500 kWh160 kWh€ 80,-

Een nieuwe koel/vries-combinatie met energielabel C gebruikt zo’n 160 kWh per jaar aan stroom, een model dat 15 jaar oud is gebruikt zo’n 380 kWh: meer dan 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 220 kWh per jaar. Omgerekend scheelt dat € 50,- per jaar op uw energierekening.

Welke koelkast?

De gemeente Den Haag wil graag de energie die verbruikt wordt beperken, daarvoor kiezen we tijdens deze actie voor koel/vries-combinaties die lager zijn dan 163 kWh. Vrijwel alle koel/vries-combinaties met een energielabel A en B, en de meeste C koel/vries-combinaties voldoen aan deze eis. 

EnergielabelGemiddeld kWh
A108
B134
C149

Een tafelmodel met energielabel A, B, C, D of E met een jaarlijks verbruik van minder dan 163 kWh behoort ook tot de mogelijkheden.

De gemeente wil graag het energieverbruik reduceren en via de Duurzame Cadeaukaart krijgt u een financiële tegemoetkoming van € 250,- op aanschaf van een nieuwe koelkast die voldoen aan de actievoorwaarden.

Welke vriezer?

Om het energieverbruik op vriezers te beperken, heeft de gemeente gekozen voor vriezers met een verbruik dat lager is dan 175 kWh. Vrijwel alle vriezers met een energielabel A en B, en de meeste C vriezers voldoen aan deze eis.

EnergielabelGemiddeld kWh
A108
B134
C149

Ook een tafelmodel met label A, B, C of D en een jaarlijks verbruik van minder dan 175 kWh behoort tot de mogelijkheden.

De gemeente wil graag het energieverbruik reduceren en via de Duurzame Cadeaukaart krijgt u een financiële tegemoetkoming van € 250,- op aanschaf van een nieuwe vriezer die voldoen aan de actievoorwaarden

TIP
Bij een vriezer of koelkast met Low Frost of No Frost technologie treedt weinig of geen ijsvorming op. Het grote voordeel daarvan is dat je dan maar heel af en toe of zelfs nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Zo bespaar je dus energie én geld!

Welke wasmachine?

Voor deze actie heeft de gemeente Den Haag gekozen voor wasmachines met een energielabel A.

EnergielabelGemiddeld kWh
A105

Vergeleken met een energielabel F, welke een gemiddeld verbruik heeft van 194 kWh bespaart u al bijna 40 euro per jaar. Heeft u nog een veel oudere wasmachine dan zal de besparing nog meer zijn.

De gemeente Den Haag wil u graag helpen en via de Duurzame Cadeaukaart krijgt u een financiële tegemoetkoming van € 150,- bij aankoop van een nieuwe wasmachine die aan bovenstaande voorwaarden voldoet.

Welke stofzuiger?

Op dit moment hebben stofzuigers geen energielabels, deze zijn begin 2019 per direct door de Europese Commissie ongeldig verklaard. Pas vanaf 2023 worden nieuwe energielabels verwacht.

Voor deze actie heeft de gemeente Den Haag gekozen voor stofzuigers met een jaarlijks verbruik van minder dan 30 kWh. 

De gemeente Den Haag wil u graag helpen en via de Duurzame Cadeaukaart krijgt u een financiële tegemoetkoming van € 50,- bij aankoop van een nieuwe stofzuiger die aan bovenstaande voorwaarden voldoet.

Welke refurbished iPad?

De gemeente Den Haag heeft het mogelijk gemaakt om een refurbished iPad met een financiële tegemoetkoming van € 50,- te kopen met de Duurzame Cadeaukaart. Dit als vervanging van een energieslurpende computer. Als je slechts een computer zoekt voor eenvoudige taken, zoals internetten en e-mailen, is de tablet een prima keuze. Het energieverbruik van een tablet is nóg lager dan dat van een laptop en een desktop. Een tablet verbruikt per jaar ongeveer 12 kWh. Dat is 5 keer zo weinig als een laptop.

Het is alleen mogelijk om een refurbished iPad te kopen en geen nieuwe, we willen graag duurzaam zijn. Ook andere merken tablets doen niet mee met de actie.

Verdere bespaartips

Naast het aanschaffen van een energiebesparend apparaat zijn er meer zaken die u kunt doen om energie te besparen. Hieronder een aantal tips!

  • Laat uw eten afkoelen voordat u het in de vriezer (of koelkast) plaatst. Zo voorkomt u dat het apparaat onnodig opwarmt.
  • Ontdooi uw vriezer regelmatig om onnodig ijs te verwijderen. Anders verbruikt hij meer energie.
  • Was op een lage temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie het verbruikt. Vaak is het niet nodig om op een hoge temperatuur te wassen. Was bijv. uw was die u normaal gesproken op 40 graden wast, nu op 30. En wast u normaal op 60 graden, doe dat nu op 40 graden. U zult zien dat het net zo schoon wordt en u toch energie bespaart
  • Gebruik de Eco-stand van uw wasmachine, vaak duurt het wassen langer, maar wordt er minder warm water gebruikt en minder energie verbruikt
  • Was alleen met een volle trommel, zo hoeft u minder vaak kleine wasjes te draaien.
  • Vries uw eten in tot maximaal -18 graden, lager is vaak niet nodig. Hoe kouder u de vriezer zet, hoe meer energie hij verbruikt.
  • Laat uw koelkast of vriezer bij gebruik niet te lang openstaan, anders verbruikt hij meer energie om weer af te koelen.
  • Zet de vriezer minimaal 10 centimeter van de wand af. Anders kan de warmte, die de vriezer afgeeft, niet goed ontsnappen en gaat de vriezer minder efficiënt koelen.
  • Zet de stofzuiger eens op een lager vermogen, vaak zuigt hij net zo goed, maar bespaart u energie omdat de motor minder hard hoeft te draaien.
  • Vervang uw stofzuigerzak als hij drie kwart vol zit, hierdoor hoeft uw motor minder hard te werken om stof op te zuigen wat energie bespaart. Klop uw stofzuigerzak anders leeg in de vuilnisbak en hergebruik deze.